תקן HACCP הוא תקן בינלאומי (ראשי תיבות של Hazard Analysis and Critical Control Points) אשר מיועד לניתוח סיכונים ובקרת איכות למניעת זיהום במזון. התקן מאושר על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ונדרש על ידי משרד הבריאות לייצור או לייצוא מזון מישראל. 

חברת אטלס יועצים  מעניקה ליווי, ייעוץ והכוונה ליצרני מזון קטנים, מפעלים וארגונים בתחום המזון. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו לעזור לך לעמוד בדרישות משרד הבריאות מבחינת תקן HACCP, תקן ISO 9001 ותקני אבטחת איכות ובקרה אחרים אשר נחוצים לפעילות העסקית שלך. לקבלת ייעוץ ראשוני בנוגע להטמעה של תקן HACCP בארגון, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 052-482-8179.

מהו תקן HACCP? 

באופן כללי, תקן HACCP נועד להבטיח את בטיחות המזון על ידי מניעת זיהום של מזון בכל שלבי הייצור, החל מהכנת חומרי הגלם ועד לאריזת המוצר המוגמר.

תקן HACCP מבוסס על 7 עקרונות עיקריים: 

  • זיהוי גורמי סיכון - הגורמים העיקריים לזיהום מזון הם חיידקים, וירוסים, טפילים, ורעלים. על היצרן לזהות את כל הגורמים האלה, ולקבוע את מידת הסיכון שלהם. 

  • ניתוח סיכונים - על היצרן לנתח את רמת הסיכון של כל גורם זיהום מזון, כדי לקבוע את הדרישות לבקרה.

  • זיהוי נקודות בקרה קריטיות - נקודת בקרה קריטית (CCP) היא שלב ייצור בו ניתן למנוע או לשלוט בגורם זיהום מזון.

  • קביעת גבולות קריטיים - גבול קריטי הוא הערך העליון או התחתון של פרמטר תהליכי, שמעליו או מתחתיו קיים סיכון בלתי סביר לזיהום מזון.

  • מעקב אחר נקודות בקרה קריטיות - על היצרן לבצע מעקב אחר כל נקודות הבקרה הקריטיות, כדי לוודא שהן נמצאות בגבולות הקריטיים.

  • פעולות מתקנות  - על היצרן לנקוט בפעולות מתקנות במקרה של חריגה מגבולות קריטיים.

  • אימות והתיעוד -  על היצרן לאמת את יעילות תקן HACCP, ולשמור על תיעוד מלא של כל הפעילויות הנדרשות במסגרת התקן.  

לסיכום, תקן HACCP מאפשר ליצרני מזון, מפעלים וארגונים לשפר את בטיחות, איכות ותהליכי הבקרה על המזון, לשפר את תהליכי הייצור על ידי צמצום הפחת ולשפר את תדמית היצרן כמחויב לתהליכי ייצור ובקרה מתקדמים.